معرفی رشته کاردان فنی مکانیک
مقدمه ای برای معرفی رشته کاردان فنی مکانیک: این رشته دارای سه گرایش جوشکاری ، نقشهکشی صنعتی و ماشینآلات است.
گرایش جوشکاری
برای معرفی رشته کاردان فنی مکانیک ابتدا از گرایش جوشکاری که به عنوان یکی از بهترین روشهای تولید و بازسازی، جولانگاه گستردهای در پهنه علوم روز از قبیل مکانیک، متالورژی و بسیاری از زمینههای دیگر یافته است شروع میکنیم . به نحوی که بدون اغراق میتوان پیشرفتهای حاصل در این رشته را به عنوان یکی از عوامل راهگشای تکنولوژی فردا به شمار آورد. این تکنیک در اغلب نیازهای تدارکات، پشتیبانی، دفاعی و همچنین خودروهای مختلف از قبیل، تانکها، نفربرها، ساخت سلاحها و ملزومات مربوط کاربرد دارد. مقصود از برگزاری دوره کاردانی جوشکاری تربیت نیروهای متخصصی است که مهارت و اطلاعات علمی کافی درباره نحوه انجام جوشکاری با روشهای مختلف داشته باشند و از مسائل مرتبط با این فن از قبیل ایمنی و انتخاب بهینه مصالح آگاهی داشته و بتوانند جوابگوی نیازهای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این زمینه باشند.فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در مشاغلی نظیر اسکلت فلزی ساختمانی و پالایشگاهی، صنایع کشتیسازی و صنایع هواپیماسازی فعالیت کنند.
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس مشترک در هر سه گرایش
ریاضیات عمومی، فیزیک حرارت، شیمی عمومی، فیزیک مکانیک، رسم فنی، استاتیک و مقاومت مصالح، الکتریسیته صنعتی، تکنولوژی و کارگاه ماشینافزار، زبان فنی، حفاظت و ایمنی بهداشت، تکنولوژی و کارگاه ریختهگری و مدلسازی.
دروس تخصصی
تکنیک و علوم جوشکاری، طراحی جوش، متالورژی جوش، توزیع حرارت، آزمایشگاه متالوگرافی، پروژه علمی، کارآموزی.
گرایش نقشهکشی صنعتی
اجرای طرحهای تحقیقاتی و صنعتی بدون به کارگیری مهارت نقشهکشی و تهیه نقشههای استاندارد و گویا، مقدور نیست و حرکت در جهت خودکفائی و بسط فعالیتهای تحقیقاتی و پژوهشی، نیاز به تربیت افراد مجرب و ماهر در تهیه نقشههای صنعتی دارد.دوره نقشهکشی صنعتی یکی از مجموعههای کاردانی مکانیک است که هدف از آموزش آن تربیت افرادی است که قادر به تهیه نقشههای ساخت و مونتاژ قطعات یا سیستمها به منظور تولید و اجرا باشند و رابط بین مهندس طراح و قسمت تولید و نمونهسازی مراکز صنعتی و پژوهشی گردند. این افراد برای اشتغال در مراکز مختلف صنعتی، دفاتر فنی قسمتها، دفاتر ساختمانی، تاسیسات و واحدهای پژوهشی و به طور کلی محلهایی که به نوعی با نقشههای صنعتی ارتباط دارند، تربیت میشوند.
درسهای این رشته در طول تحصیل
دروس تخصصی
نقشهصنعتی، طراحی صنعتی و قالب، گرافیک هنری، کارآموزی.
گرایش ماشینآلات
هدف گرایش ماشینآلاتتربیت تکنسینهایی دارای مهارت کافی برای تعمیر و نگهداری انواع ماشینآلات راهسازی و عمرانی، شناورهای دریایی سبک، خودروهای ترابری جادهای است. افرادی که بتوانند برنامهریزی و مدیریت کارگاههای تعمیراتی را برعهده بگیرند و بر سرویس، نگهداری و بهرهبرداری صحیح از ماشینآلات نظارت داشته باشند.
دروس تخصصی
موتورهای احتراق داخلی، سوخت و تکنولوژی سوخترسانی، تکنولوژی دستگاههای الکتریکی ماشینآلات، تکنولوژی انتقال قدرت، تکنولوژی شاسی و بدنه خودروهای ترابری جادهای، کارگاه تعمیرات اساسی خودروهای مرکب، کارگاه تعمیرات اساسی خودروهای سنگین.
منبع: کتاب آشنایی با رشته های دانشگاهی سازمان سنجش آموزش کشورتالیف خانم فیروزه سودایی ونرم افزار سامان رشته ی سازمان سنجش.