امور درسی یکی از مهمترین فعالیتهایی است که اهمیت زیادی در سایر جنبههای زندگی دارد. اگر خواهان به دست آوردن موفقیت در زندگی خود هستید، امور درسی یکی از راههای به دست آوردن آن است. بر این اساس، انجام این فعالیت مهم به نحو احسن، به طوری که نتایج خوب و عالی در بر داشته باشد، اهمیت زیادی پیدا میکند. هیچ کاری بدون برنامهریزی، فعالیتی کامل نخواهد بود. به ویژه مسائل درسی و تحصیلی که زمان در آنها مهم است.در مقاله زیر میخواهیم به معرفی انواع برنامه ریزی,که شامل برنامه ریزی به صورت ماهیانه و هفتگی و برنامه ریزی روزانه برای کنکور بپردازیم با ما همراه باشید.
برنامهریزی به صورت ماهانه
برای نوشتن برنامه باید ازمقیاس بزرگ به کوچک حرکت کنید. اول هدف کلی را تعیین میکنید که فرض میکنیم برای مدت یک سال است. در قدم بعدی باید برای هر ماه اهدافی را تعیین کنید (همان اهداف میانمدت). درواقع هدف اصلی را به چند هدف میانمدت تبدیل میکنید. مثلاً تعیین میکنید در این ماه، ۳ فصل از درس ادبیات، ۲ مبحث از ریاضیات و… را باید مطالعه کنید. بهتر است حجم مطالعه را هم مشخص کنید؛ مثلاً ۱۰۰ صفحه از صفحهی x تا صفحهی Y از فلان کتاب و… .
این کار را بر اساس عاداتی که ثبت کردهاید انجام دهید و بلندپروازی نکنید. داخل برگهای پیشبینی خود را از یک ماهی که پیش رو دارید بنویسید. ممکن است ابتدا این کار کمی سخت باشد ولی در مدتزمان کوتاهی میتوانید حتی فعالیتهای یک سال را هم پیشبینی کنید.
برنامهی هفتگی
مقیاس بعدی هفته است. باید برای هفتههایی که در ماه وجود دارند برنامهریزی کنید. مثلاً از آن ۱۰۰ صفحه که در برنامهی ماهانه باید مطالعه کنید ۲۵ صفحه را در این هفته، ۲۵ صفحه در هفتهی بعد و به همین ترتیب الی آخر. این کار را برای تمام درسها انجام دهید و روی یک برگهی کاغذ یا در دفتر برنامهنویسی یادداشت کنید.(برای مطالعه در مورد برنامه ریزی هفتگی برای کنکور اینجا کلیک کنید.)
برنامهی روزانه
اکنون که از آن ۱۰۰ صفحه فقط ۲۵ صفحه باقی مانده است (طبق مثال ۲۵ صفحه در هفته) باید این مقدار را در روزهای هفته تقسیم کنید. مثلاً برای خودتان تعیین کنید در روز دوشنبه از ساعت ۱۶ الی ۱۸ صفحهی ۱ تا ۱۲ فلان کتاب و در روز پنجشنبه از ساعت ۱۷ الی ۱۹ صفحهی ۱۳ الی ۲۵ همان کتاب. به همین منوال برای درسها وقت بگذارید و به مرور زمان میزان مطالعه و حجم آن را افزایش دهید. مثلاً هفتهی اول یک ساعت بیشتر درس بخوانید، هفتهی دوم یک ساعت بیشتر کنید، هفتهی سوم یک ساعت دیگر بیشتر کنید. به این ترتیب از درس هم زده نمیشوید. از کارهایی که اولویت کمتری دارند چشمپوشی کنید و زمان آنها را به درس و به هدفی که دارید (هدف الزاماً درسی نیست) بدهید.
برای یک هفتهی کامل برنامهریزی کنید و شب، قبل از اینکه بخوابید برنامهی روز بعد را مرور کنید. هر روز کنار مواردی که طبق برنامه انجام دادهاید بنویسید: «آفرین» و یک تیک هم بزنید. این کار در ضمیر ناخودآگاه شماتأثیر مثبتخواهد داشت.
در انتهای هفته اگر بهخوبی به برنامه عمل کردید در هفتهی بعد چند ساعت از یک روز خاص (مثلاً پنجشنبه) را برای خودتان جایزه قرار بدهید و چند ساعتی را با دوستان خوش بگذرانید. کارها را هفتگی و ماهانه ارزیابی کنید. نقاط قوت را حفظ کنید و نقاط ضعف را تصحیح کنید. تمام موارد را یادداشت کنید. با یادداشت کردن این روند در ضمیر ناخودآگاه شما شکل میگیرد و پس از مدتی از پیشرفت خودتان حیرتزده خواهید شد.
به خود و تواناییهایتان ایمان داشته باشید. مطمئن باشید کاری نیست که نتوانید انجامش بدهید، ولی توجه داشته باشیدبرای کارهای بزرگ باید زمان و همت بزرگ هم به کار بگیرید.
به خود و تواناییهایتان ایمان داشته باشید.